Mar 15, 2017

Same same but different

 

Arbetskläder. Kul eller nödvändigt ont?

Läste en intressant och kul artikel om arbetskläderLinkedIn igår, som handlade om varför vissa alltid har samma kläder på sig. Jag kände mig genast träffad!

Orka stylea sig varje morgon! Mitt fokus är att skapa och ta bra beslut för mina klienter – det jag brinner för. Punkt.
Så jag har minimerat antal onödig tankebeslut under dagen, som just klädval.

Det var ett par år sedan jag bestämde mig för att köra på en look, varje arbetsdag. Jag kände att det blev för krävande att leta passande kläder varje dag i kombination med att vara morgonpappa med två barn.

“You’ll see I wear only gray or blue suits. I’m trying to pare down decisions.
I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing.
Because I have too many other decisions to make. You need to focus your decision-making energy. You need to routinize yourself.
You can’t be going through the day distracted by trivia.”
/Barack Obama, för Vanity Fair

Min analys var att enkel. Jag gillar kläder/mode men jag orkar inte engagera mig. Jag vill klä mig propert, seriöst, funktionellt, flexibelt och inte för businesstelt. Det landade i skjorta och väst. Ibland med slips. Jag blir ofta väldigt varm när jag jobbar. Då kände jag att en väst är perfekt. Plus en kavaj blir för stelt, för mig. En skjorta kan man lätt rulla upp för att bibehålla en svalka och det blir en lite mer avslappnad look. Och när det är dags för ett mer uppklätt möte är det bara kavla ned och ta på sig kavajen. Snabbt och enkelt!

Jag har en uppsjö av skjortor, västar och slipsar. Jag har t o m tagit det så långt att jag låter min 1-åriga dotter välja skjorta på morgonen. Då är det enkelt att ta en slips och väst som passar. Och hon får känna sig delaktig och vi får en kul liten stund tillsammans.

 

Slutkläm

I klädartikeln kan man också läsa om Steve Jobs klädstil, hur det blivit ett signum för Apple™. Tänk på att dina klädstil blir även en del i ditt personliga varumärke.
Vad vill du utstråla? Vad passar in på det du gör? Vad känns bekvämt och vad trivs du i? Vem Är Du?

Skulle jag följa mitt klädintresse så hade jag nog satsat på modebranschen. Med denna konsekventa klädstil följer jag min passion för färg och form istället.

Vad har du för arbetskläder? Hur tänker du?

Ha en snygg dag!
:Peter

 

Pssst! 
Jag har tagit ett steg längre. Min senaste utvecklingsidé är att jag hittat träningsbyxor som ser ut som finbyxor! Det fina med dem är att det är tunnare tyg och andas bättre än chinos eller jeans.
Jag gillar när det är lite tight men är det inte följsamt blir det ett nya problem som tar fokus! Vi får se hur många par jag hittar som håller måttet …

P.S.
Jag kände även igen mig i tipsen i artikeln, av att hitta rutiner för träning, meditation/vila och kläder, så klart. Detta har fått mig både effektivare och mer klartänkt. Tips.
Rutiner som effektiviserar ska jag ta upp i ett framtida inlägg. Håll till godo.

 


~ PAIZANOs FILOSOFI ~

BE AWARE – VAR MEDVETEN
Vår arbetsfilosofi är enkel och rak på sak;

Devisen Be Aware agerar både som ett varnande finger och som en inspirerande påminnelse om att det är livsviktigt för dig och ditt företag om att vara medveten – Om ditt varumärke, din bransch, din produkt, utveckling, kund, personal, konkurrens, medier och din röda tråd.

Den dagen du slutar hänga med är början till slutet.

Det kan låta brutalt, men känner man efter finns det en stor sanning i det. Inget fel i att bara vara och njuta av vad man har. Men bekvämlighet är också vår största utvecklingsfiende. Dansa. Pausa. Dansa …
… it takes two to tango. Hör av dig, så bjuder jag upp till dans!

Ta kontakt

 


 

written by Peter Mäkelä™
Comments
 • Kajsa-Maria Carlsson Mar 15, 2017 Svara

  Jättespännande! Jag som jobbar i förskola kan bli rätt trött på kläder. För ”fina” kläder går bort, av naturliga skäl…jeans får ofta slitna knän, tröjorna blir fulla med fläckar. Men det är ju jeans som är det bästa alternativet hittills. Fickor är bra att ha, alltid är det nåt man måste ha till hands! Jag skulle vilja ha ett par sköna ”jobbarbyxor” som har massa fickor, ha snyggt slitstarkt tyg och inte blir för varma (som såna byxor annars blir tycker jag…) trekvartsärm på tröjor tycker jag är perfekt på jobbet. Man behöver inte kavla upp eller känna sig frusen som det kan bli i T-shirt. Behövs nåt slitstarkt tyg där med och är lätt att få bort fläckar från… letar än efter de perfekta kläderna som är praktiska men som också kan vara lite kul/snygga.

  • Peter Mäkelä™ Mar 15, 2017 Svara

   Jättekul att läsa dina tankar och önskemål! Tack.

 • Elisabet Tollwé Mar 15, 2017 Svara

  Vad månde bliva av din lilla stylist ?

Leave a comment